SEO is een belangrijke marketingstrategie voor elk bedrijf dat waarde hecht aan websiteverkeer, merkbekendheid en langetermijnoplossingen boven snelle oplossingen.

Als een bedrijf begint, kunnen ze vertrouwen op alledaagse kennis over SEO en zoekresultaten om hun website te optimaliseren, maar dit biedt zelden het soort gerichte, gespecialiseerde SEO-strategie waar industrieleiders gebruik van maken.

Als je organisch verkeer wilt stimuleren en de zoekrangschikking van je website wilt verbeteren, is het tijd om een freelance SEO specialist in te schakelen. Maar hoe weet je of de SEO-specialist met wie je praat de juiste is voor je bedrijf?

Deze gids biedt essentieel advies over waar je op moet letten bij het inhuren van een SEO-expert voor je bedrijf, van vragen die je moet stellen tot vaardigheden waar je op moet letten. Dit kan leiden tot een lange en vruchtbare samenwerking, dus voordat je de sprong waagt en de eerste SEO-expert die je spreekt inhuurt, lees eerst verder voor waar je op moet letten bij het inhuren van een SEO-expert voor je bedrijf.

Wat is een SEO Expert?

Een SEO-expert kan strategieën identificeren en creëren die de algemene SEO van een bedrijfswebsite verbeteren, waardoor deze een hogere positie krijgt op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s).

SEO-experts maken gebruik van een reeks strategieën en analyses om je website te optimaliseren. Trefwoordanalyse en het hebben van een content marketing plan voor je website is één strategie, maar SEO experts kunnen ook hulp bieden bij off-page SEO, zoals het bouwen van backlinks.

SEO verschilt van andere marketingstrategieën, zoals social media marketing en pay-per-click (PPC) oplossingen, omdat het zich meestal richt op het sturen van organisch verkeer naar je website via zoekmachines en andere websites.

SEO-experts richten hun expertise vaak op specifieke bedrijfstakken. Zo kan een SaaS SEO bedrijf – een bedrijf dat gespecialiseerd is in SEO voor software as a service (SaaS) bedrijven – niche advies geven dat verschilt van bijvoorbeeld een ecommerce SEO specialist.

Voordelen van het inhuren van een SEO Expert

Waarom een SEO expert inhuren? Zelfs als je de basis van trefwoorden en Google Analytics begrijpt, bieden de technische en ervaren adviezen en strategieën van SEO-specialisten meer gerichte en effectieve tactieken.

Meer organisch verkeer: Organisch verkeer is het gouden ei van online marketing en het belangrijkste doel van SEO-experts is om organisch verkeer naar je website te stimuleren door je ranking op SERP’s te verhogen.

Hoge ROI: SEO richt zich op organisch zoeken, wat een hogere ROI (return on investment) heeft dan andere marketingkanalen zoals betaald zoeken en social media marketing.

Niche vaardigheden: Deskundig SEO-advies komt van specialisten met een breed scala aan technische vaardigheden en ervaring met betrekking tot SEO, contentmarketing en trefwoordanalyse, die allemaal in staat zullen zijn om frisse inzichten te verschaffen in de marketingkanalen van je bedrijf.
Verbeter de gebruikerservaring: SEO omvat ook technische SEO, en zorgt ervoor dat de structuur en lay-out van je website bruikbaar is, ook op smartphones, zodat je gebruikers een goede ervaring hebben op je website en zoekmachines je daardoor hoog ranken.

Langetermijnoplossingen: In plaats van marketingstrategieën voor de korte termijn, zoals betaalde reclamecampagnes, is SEO erop gericht dat je website consequent hoog in de SERP’s staat en, met de juiste SEO-expert, regelmatig wordt geanalyseerd ten opzichte van concurrenten.

Tijdbesparend: Als jij en je medewerkers veel tijd besteden aan het uitvoeren van zoekwoord- en concurrentieanalyses en het proberen te optimaliseren van je website voor zoekmachines, zal het inhuren van een SEO-expert je tijd vrijmaken om je te richten op omzetverhogende activiteiten.

Wat te zoeken in een SEO-expert

Nu je weet waarom een SEO expert transformerend kan zijn voor je bedrijfswebsite, laten we eens duiken in waar je op moet letten bij het inhuren van een SEO expert voor je bedrijf. Er zijn genoeg SEO “experts” die er zijn, dus hoe zeef je door je opties en vind je de beste kandidaten bij het inhuren van een SEO expert voor je bedrijf?

Track record

Bij het inhuren van een SEO-expert zal hun cv het eerste zijn dat je ziet. Het moet laten zien dat ze over de basisvaardigheden beschikken, van weten hoe je een cv maakt tot zachte vaardigheden als communicatie, analytisch denken en problemen oplossen. Een SEO expert cv moet ook belangrijke harde vaardigheden behandelen, zoals het gebruik van Google Trends, Search Console, Ads, Analytics, en Keyword Planner.

Een andere essentiële kwaliteit van elke SEO expert is een bewezen staat van dienst. Dat betekent dat ze een lijst hebben van succesvolle SEO-campagnes die ze hebben uitgevoerd en veel sterke online beoordelingen van klanten. Dit moet blijken uit hun cv.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de staat van dienst ook aansluit bij je eigen bedrijfstype en behoeften. Ben je bijvoorbeeld een klein bedrijf dat gerichte SEO verbeteringen nodig heeft, of een groot bedrijf dat enterprise marketing oplossingen nodig heeft?

Kijk naar de grootte van eerdere bedrijven waarmee je SEO-expert heeft samengewerkt en bedenk ook wat voor soort bedrijven dat zijn. Het inhuren van een SEO expert die alleen met e-commerce retail websites heeft gewerkt is misschien niet zo nuttig voor je als je een SaaS provider bent. Je moet ook bedenken wat de doelen van je SEO-strategie zijn. Gebruik je SEO bijvoorbeeld voor werving, leadgeneratie of verkoop?

De beste SEO-experts zullen met verschillende bedrijfsgroottes hebben gewerkt, zodat ze een brede expertise kunnen bieden die met je bedrijf meegroeit. Door je potentiële SEO-expert te vragen een track record te laten zien op basis van jouw behoeften, kun je ook beoordelen hoe goed ze jouw branche en vereisten begrijpen.

Expertise

Expertise is de sleutel bij het kiezen van een SEO bureau. Van het gebruik van Google analytics tot technische SEO vaardigheden zoals site migratie, de staat van dienst van een SEO expert moet laten zien dat ze een scala aan SEO kennis hebben om je bedrijf te helpen.

Enkele vragen die je misschien wilt stellen bij het inhuren van een SEO expert om een scala aan vaardigheden te dekken zijn:

  • Welke ervaring heb je met technische SEO?
  • Heb je expertise over zowel on-page als off-page SEO?
  • Kun je keyword gap analyses uitvoeren?
  • Wat voor soort rapporten over concurrenten en zoekmachine ranking kun je leveren?

Dit omvat een scala aan SEO expertise dat SEO specialisten onderscheidt van de soorten SEO die je zelf zou kunnen uitvoeren, omdat het berust op industrie en technische kennis.

De SEO-expertise die je nodig hebt moet ook toekomstgericht zijn. Vraag potentiële SEO-experts of ze gebruik maken van AI voor inhoudsanalyse en of ze SEO-vriendelijke inhoud kunnen maken voor nieuwere vormen van online zoekopdrachten.

Zo is voice search een steeds populairder middel om op websites te zoeken dankzij slimme speakers en AI-gestuurde voice search tools zoals Siri. Het is belangrijk dat websites geoptimaliseerd zijn voor spraakzoekers en voor zoekers op laptops en mobieltjes, dus bespreek met je SEO-bureau hoe zij voorzien in deze opkomende technologie.

Realistische en budgettaire strategieën

Effectieve SEO herschrijft niet zomaar je website en levert direct resultaat op. De beste SEO-strategieën bieden doelen op korte en lange termijn, een reeks benaderingen en micro-strategieën, en hebben duidelijke budgetten in gedachten.

Of je nu een ecommerce content strategie nodig hebt of een lokale SEO strategie om je organische website verkeer te stimuleren, bespreek wat voor strategieën en doelen je potentiële SEO specialist heeft. Als ze snelle successen beloven in plaats van verbeteringen en concurrentievermogen op de lange termijn, kun je misschien beter ergens anders kijken.

Budgettering is natuurlijk ook een essentieel aspect van je SEO-strategie. Overweeg de schaal van de SEO-campagne, zoals of het lokaal, nationaal of internationaal is, en hoe lang het duurt, zodat je je onmiddellijke SEO-kosten kunt schatten, evenals je rendement op de lange termijn.

Linkbuilding met zowel on-page links als off-page backlinks is een gangbaar onderdeel van SEO strategieën. Een van de grote voordelen van het inhuren van een SEO expert is dat ze waarschijnlijk partners zullen hebben via welke je hoogwaardige backlinks kunt krijgen die naar je website leiden, wat je algehele SERP ranking ten goede komt.

Backlinks is iets wat je vroegtijdig met een SEO-expert moet bespreken, zodat je een gevoel krijgt voor de kwaliteit van backlinks die ze kunnen bieden en uit welke bedrijfstak de meeste van hun potentiële backlinks zullen komen.

SEO bureaus met hoogwaardige partners en backlinks kunnen ook helpen met het genereren van affiliate links. Als je erover denkt om je aan te sluiten bij een affiliate programma of affiliate links te gebruiken voor je SEO, zorg er dan voor dat je de betekenis van affiliate programma’s bijspijkert, zodat je je exacte behoeften kunt overbrengen aan een SEO specialist.

Als je een affiliate marketing programma maakt, is dit affiliate marketing sjabloon van PandaDoc een handig hulpmiddel om jezelf aan affiliate programma’s voor te stellen. Een goede SEO expert zal ook kunnen adviseren over hoe je affiliate marketing links kunt inzetten om organisch verkeer naar je website te sturen zonder dat je PPC reclame hoeft in te kopen.

Samenwerkend en communicatief

Geen twee bedrijven zijn identiek, dus het is belangrijk dat je een SEO-expert vindt die vanaf het begin en gedurende je hele relatie met hen samenwerkt en communiceert.

Dit begint met hoe een potentieel SEO-bureau aan je pitchen. Is dit een generieke pitch die aan elk bedrijf kan worden gepresenteerd, of richt hij zich op jouw branche en niche? Zijn ze bereid om te leren over je branding en ethos? Hoe bereid en in staat zijn ze om je vragen te beantwoorden en strategieën aan te passen aan je behoeften en budget?

Je relatie met een SEO-expert moet doorlopend zijn. De beste SEO-specialisten leveren doorlopende rapporten, waaronder regelmatige analyses van concurrenten en trefwoorden, groeiverslagen, en richten zich regelmatig op nieuwe manieren om je SERP-ranking te verbeteren.

Conclusie

SEO gaat over veel meer dan het volstoppen van je website met trefwoorden. Pas op voor zelfbenoemde “SEO-experts” die alleen maar een lijst met trefwoorden geven en zoek in plaats daarvan naar specialisten die voldoen aan de hier genoemde kwaliteiten en vaardigheden.

Uiteindelijk is technische expertise essentieel, maar je moet ook zoeken naar een SEO expert die ervaring heeft in jouw branche en, belangrijk, de bereidheid om creatieve, high-impact en lange termijn oplossingen te vinden voor jouw bedrijf.